Koken en bakken in een beperkte ruimte
Koken en bakken is al heel wat jaartjes een hobby van ons samen. Jasper deed voornamelijk het pannenwerk, ik was altijd van het overwerk en snijwerk. Aan boord koken is een heel ander verhaal, het heeft dan ook wat tijd gekost om daar onze draai in te vinden.
Het eerste wat anders is dan in een gewone keuken, lees keuken in een huis, is waarop je kookt. Wij koken en bakken op diesel in onze kombuis, direct uit de tank, dat heeft meerdere voordelen. We zijn gasloos, jippie voor Groningen, we hoeven nooit een kleinere tank bij te vullen. We brengen onze uitstoot nog verder omlaag, omdat onze stoof heel weinig diesel verbruikt.
Minder ruimte
Het tweede wat anders is, we hebben maar twee pitten, een grote en een kleine. De grote mag niet aan zonder een pan of ketel erop. De kleine mag dat wel.
Het derde wat anders is, is de werkruimte. Dat is behoorlijk beperkt en met het draai vinden had dat voornamelijk te maken met die beperkte ruimte. We hebben een klein aanrechtje, waar ook nog voor een deel de deksel van de koelkast zit. Dan is er ook nog een wastafel, dus nog minder werkruimte.
Harde wind
Het vierde wat anders is, is dat we niet altijd kunnen koken. Bij hele harde wind slaat de rook van de afvoerpijpjes naar binnen. Binnen enkele seconden staat de hele boot van binnen blauw. Bij hele harde regen kunnen we ook niet koken, de pijpjes kunnen dan niet open in verband met water wat dan door de gangboorden stroomt. Als we varen, kunnen we wel koken, mits we rekening houden met de twee hiervoor genoemde mogelijke obstakels. Dus geen harde wind en geen water door het gangboord.
Het laatste wat anders is is het geluid wat de oven maakt bij het opwarmen. Hoe warmer het buiten is, hoe minder en hoe korter het geluid. De oven zetten we aan en dan na een paar minuten begint het. Het lijkt wel een stoomboot, gecombineerd met ratelaar, een zaag, een boor en een hamer. Als we buren hebben, waarschuwen we even van tevoren zodat niemand schrikt!
Alles went
In het begin maakten we wat simpele maaltijden, bijvoorbeeld soep, wel zelf gemaakt of een pasta uit de oven. Hoe langer we aan boord zijn, hoe makkelijker het wordt met maar twee pitten, een oven en de beperkte ruimte. Het zit ‘m voornamelijk in de voorbereiding en het plannen van wat wanneer op de stoof gaat. Ik wil niet teveel uitbreiden over onze diëten, maar het komt op het volgende neer. Wat ik wel goed kan verdragen kan Jasper niet verdragen. Wat Jasper goed kan verdragen, kan ik niet verdragen. Dus dat is lekker handig, makkelijk en helemaal niet omslachtig, en dan dus ook nog een kleine keuken!!
Voorbereiding
Oefening baart kunst, niet dat het zonder slag of stoot gaat. Regelmatig die hele kombuis verrot gescholden terwijl ik met pannen bezig was, afwas probeerde weg te werken en ondertussen wat uit de koelkast nodig had. Ook weleens halverwege alles aangepast, krijg de pestpokken met ons dieet en de kleine ruimte. Nu, na tien maanden oefenen, zijn we er goed in geworden. De voorbereiding en planning is steeds beter geworden. Het afstemmen van de maaltijden gaat nu ook goed. Als het eten nu klaar is, hebben we ook beide een warm bordje voor onze neus. Het is nu weer heel leuk om te koken en bakken, het is nu ook weer leuk om onszelf uit te dagen en nieuwe gerechten te verzinnen en te maken.
Wat er gisteren op het menu stond? Oh gewoon, eigen gemaakte gnocchi, met een saus van tomaat, gehakt en gegrilde groenten voor Jasper. Voor mij een saus van room, kaas en gegrilde groenten. Daarnaast een broodje voor Jasper en plakjes komkommer voor Petra. sla en gegrilde groenten.
Meer voorbeelden? Ja, die gaan er zeker komen, ik zal binnenkort wat recepten gaan uitschrijven met handige tips erbij voor koken in een beperkte ruimte. Dus blijf ons volgen!