Wandelen door en over de geschiedenis van Texel is voor ons een super combinatie! Texel was in de VOC tijd (waar is toch die VOC mentaliteit 😝) een strategische plek voor de schepen voordat ze naar Kaap de Goede Hoop vertrokken. De wandeling die we vandaag hebben gemaakt vanuit Oudeschild bracht ons langs plekken waar de geschiedenis nog duidelijk te zien is en door middel van informatie borden hebben we een hoop geleerd. De route heet de gouden driehoek en voert langs de Wezenputten en het villa Brakestein.
De wandeling begint bij het fort, wat niets met de VOC tijd te maken heeft, maar wel is gebouwd in opdracht van Willem van Oranje tegen verdediging van de Spanjaarden. Napoleon heeft het verder versterkt tegen de Engelsen, door twee bij-forten te laten bouwen. Wel logisch, want toen was het nog de Zuiderzee en dus strategisch gezien een goede plek om te verdedigen. In werkelijkheid is het nooit op die manier gebruikt, de Spanjaarden en Engelsen kwamen niet via die kant. De wandeling loopt verder langs plekken uit de VOC tijd en over de Hoge berg en het Skillepaadje
De wezenputten en villa Brakestein
We kwamen langs de gerestaureerde Wezenputten, van de 5 zijn er nog 2 over. Pal tegenover staat het villa Brakestein. De villa werd oa gebruikt door Tromp en Michiel de Ruyter om te rusten voordat ze weer de zee op gingen. De Wezenputten werden gebruikt om de schepen te bevoorraden van water. Bijna onvoorstelbaar, maar één schip nam zo’n 35.000 liter mee aan boord!! Dat water werd bij de putten opgepompt en via de skilsloot in pramen naar de haven vervoerd. De Wezenputten werden gepacht door het weeshuis in Den Burg en die verdiende daar goed aan. In 1695 was de pachtsom fl 924, dat was toen heel veel geld! Het water op Texel was zo populair, omdat het heel ijzerrijk was. Het water bleef daardoor goed tot aan Kaap de Goede Hoop, waar de schepen opnieuw konden bevoorraden.
Skillepaadje
De wandeltocht gaat verder over het skillepaadje wat door de kapiteins en hun bemanning gebruikt werd om naar Den Burg te lopen om te gaan stappen, dus (ons vermoeden) om te zuipen en de dames van plezier een bezoekje te brengen.
Mielanden
Het landschap wat we vandaag bewandeld hebben is volgens ons echt schitterend. Vele soorten vogels, we hebben o.a. scholeksters en wulpen gezien! Veel vlinders en prachtige begroeiing. Het stuk land was vroeger, nu ook niet, niet geschikt voor landbouw, Mielanden genaamd. Dat komt doordat er teveel zout water onderdoor loopt. Daardoor wel geschikt voor vele kruiden en vroeger brachten de boeren hun zieke schapen naar dit gebied om aan te sterken.
Weer terug in Oudeschild hebben we een visje gegeten bij het tentje wat de vader van Marije ons had aangeraden. Bedankt, vader van Marije, dat is inderdaad een heel goed vistentje. Nu weer terug op het schip, in inmiddels een stuk legere haven en aan het nagenieten van deze bijzondere historische wandeling.