onze woon, werk en reisplek

endurance 35 ketch zeiljacht aditi

De Endurance 35 is een ontwerp van Peter Ibold waarmee hij rond 1970 een ontwerpwedstrijd voor een betaalbare blue water cruiser won. Van dit type varen er wereldwijd ongeveer 1000 rond, de meesten zijn echter gebouwd van polyester. De Endurance 35 is een schip met karakter; S-spant, lange kiel, ketch getuigd, boomfok, boegspriet en ruime deksalon met uitzicht rondom. Ze heeft een compacte, diepe, veilige kuip met een vast stuurwiel.

Aditi is een Endurance 35 ketch van ferro-cement. De kiel werd in 1974 op de Engelse werf Windboats gelegd en is onder Lloyds A-1 keur certificaat gebouwd. Het serienummer van de boot is 1371. Ze is oceaan waardig en daarvoor ook uitgerust. Haar eerste eigenaar heeft de kuip, het dek en dekhuis gebouwd alsmede een deel van het interieur. Het dek bestaat uit 15mm mahonie (Marine Ply) en daarop 10mm teakdeeltjes, geniet en geschroefd en verlijmd met Resocinol + Epoxy. De dwarsbalken waarop het dek rust zijn van Iroko. De opstaande randen van de kuip zijn gemaakt van Afromosa hout. Romp en dek zijn volledig geïsoleerd waardoor vocht vrijwel geen kans krijgt. Het dekhuis bestaat uit 30mm Marine Ply en is afgewerkt met een twee componenten laklaag. De tweede eigenaar heeft de boot naar Nederland laten verschepen en haar daar in een paar jaar tijd zeilklaar gemaakt. Aditi is in 1988 te water gelaten en in 1990 gaan varen.

Aditi is een S spant langkieler met een geschat totaalgewicht van 11 ton. Door het lange ondiepe voorste gedeelte van de romp is ze nogal eigenwijs bij langzaam manoeuvreren met zijwind. Ze heeft een links draaiende schroef waar bij het draaien en afmeren soms handig gebruik van gemaakt kan worden. Bij achteruitslaan trekt de kont behoorlijk naar stuurboord. De motor is een Perkins 4.108 van 47 pk met hydraulische keerkoppeling, intercooler met een extra koelvat voor de keerkoppelingsolie. 23.9mm schroefas met een 33 cm drieblads schroef.

specificaties

Lengte waterlijn 8,90 meter
Lengte romp 11 meter
Lengte over alles 12,20 meter (excl. reddingsvlot)
Hoogte boven de waterlijn 15,00 meter
Breedte 3,40 meter
Gewicht geschat op 11 ton

Genua, +/- 35 m2 op rolsysteem
boomfok, 11 m2
Grootzeil, 22,6 m2 met twee reven
Bezaan, 8,8 m2 met een rif

het ontwerp